Aadhaar Card – Answers to your Common Questions !!

Aadhaar CardAadhaar card is mandatory for every one. It provides a unique aadhaar number to every citizen of country. Applying for new aadhaar card is easy process. However few doubts and queries arise frequently. In this article, the focus is to cover all the important questions and provide the perfect answer of each and every one. Let’s get started

Aadhaar Card – Related Question & Their Answers

Here are the top questions regarding aadhaar card.

Note : If you have other questions, kindly mention in the comments below

  1. How to Apply for Aadhaar Card ?
  2. How to Download the Aadhaar Card Application Form ?
  3. What documents are required to Apply for Aadhaar Card ?
  4. How to Set up Online Appointment at the Aadhaar Card Office ?
  5. Is it Possible to Apply Online for Aadhaar Card ?
  6. How to Check the Status of Aadhaar Card ?
  7. Aadhaar Card Enrollment Slip Lost? What to Do?
  8. Is it possible to Modify Aadhaar Card Details?
  9. How to Change Aadhaar Card Details like Name, Address, Gender, Age etc Online ?
  10. What is E-aadhaar?
  11. How to Download  Aadhaar card (E-aadhaar) Online ?
  12. What is the password to open the downloaded the E-aadhaar card?
  13. Aadhaar Card is Lost, How to Apply for Duplicate aadhaar Card ?
  14. How to Register Mobile Number with Aadhaar Card ?
  15. Aadhaar Card OTP(One Time Password) is not received, what to do?
  16. How to Link Aadhaar Card to LPG Connection i.e. Bharat Gas, Indane, HP Gas
  17. How to Link Aadhaar Card to your Bank Account ?

Question #1 – How to Apply for Aadhaar Card ?

Answer – Applying for Aadhaar Card is Easy. For step by step details – READ THIS

Question #2 – How to Download the Aadhaar Card Application Form ?

Answer – You can download the application form from HERE. You must take the print out.

Question #3 -What Documents are required to Apply for Aadhaar Card ?

Answer –  UIDAI prescribed list of documents that are valid and can be used as proof of address(POA) and proof of identity(POI). To see the complete list of Documents, CLICK HERE

Question #4 – How to Set up Online Appointment at the Aadhaar Card Office ?

Answer – To save time while applying for aadhaar card, you can book appointment online and visit the aadhaar card enrolment center as per your comfort. For more details regarding Aadhaar Card Online Appointment, CLICK HERE

Question # 5- Is it Possible to Apply Online for Aadhaar Card ?

Answer – No, aadhaar card application is not complete online process. However, you can save your time by fixing online appointment.(See question #3)

Question #6 – How to Check the Status of Aadhaar Card?

Answer – After successful aadhaar card application. You can check the Status of your Aadhaar Card Easily via online mode.

Question #7 – Aadhaar Card Enrolment Slip Lost? What to Do?

Answer – When you apply for aadhaar card, you are given a slip that is known as enrollment slip. It contains important information like enrollment id, time, date etc. Using these details you can check aadhaar card status, download e-aadhaar card. But if you have lost the enrolment slip, you can easily recover these details. For more, READ THIS

Question #8 – Is it possible to Modify Aadhaar Card Details?

Answer – Yes, the aadhaar card details can be modified. But you have to present valid documents that justify the reason of modification or correction.

Question #9 – How to Change Aadhaar Card Details like Name, Address, Gender, Age etc Online ?

Answer – Aadhaar Card Details can be corrected via online mode. For complete process, READ THIS ARTICLE

Question #10 – What is E-aadhaar ?

Answer – E-aadhaar is electronic version of your aadhaar card. It is totally valid just like original aadhaar card.

Question #11 – How to Download  Aadhaar card (E-aadhaar) Online ?

Answer – The E-aadhaar card be downloaded as a pdf file easily online. To do this, you must know either your aadhaar number or Enrolment Id. The complete procedure to download the aadhaar card is given HERE

Question #12 – What is the password to open the downloaded the E-aadhaar card?

Answer – After downloading the e-aadhaar card, you will notice that a password is required to open the pdf file. The password is your PIN CODE. Enter the pin code in the password field and hit the enter button to open it.

Question #13 – Aadhaar Card is Lost, How to Apply for Duplicate aadhaar Card ?

Answer – If you original aadhaar card is lost, you can download the duplicate aadhaar card. Duplicate aadhaar card is nothing but your e-aadhaar card. It is totally valid. To get the duplicate aadhaar card, refer to the steps given in the answer to question no. 11

Question #14 – How to Register Mobile Number with Aadhaar Card ?

Answer – If you didn’t mentioned your mobile number while applying for aadhaar card, your mobile number will not be registered. You can register your mobile number with aadhaar card yourself also. Read THIS STEP BY STEP GUIDE

Question #15 – Aadhaar Card OTP(One Time Password) is not received, what to do?

Answer – Important things like downloading e-aadhaar, making changes to aadhaar card data etc can’t be done without entering the One Time Password(OTP) which will be sent to your registered mobile number. If you are having problem in receiving the OTP, you must READ THIS

Question #16 – How to Link Aadhaar Card to LPG Connection i.e. Bharat Gas, Indane, HP Gas

Answer – To get the subsidy benefits it is important to link aadhaar card with LPG. No matter which LPG provider is yours, it can be Bharat Gas, Indane and HP gas, you can easily complete the process online. CLICK HERE to link

Question #17 – How to Link Aadhaar Card to your Bank Account ?

Answer – Banks have given directions to link aadhaar cards with bank accounts. To know the complete process , you must READ THIS

Didn’t see your question listed here? Write down your question below in the comments section and it will be answered asap.

18 thoughts on “Aadhaar Card – Answers to your Common Questions !!

  1. I do not have local India Address.
    I am a UK NRI with OCI Card with UK address
    Can I get Aadhar Card?

  2. My father name is just one word wrong,when they show me at the time of picture taking I say correct it they shout at me now it is problem in passport applying how can I do tat in online because I can’t pay money to them

  3. I hv adhar card but when I went for pvc card adhar card showing double pdf file now how it can be done single pdf file

  4. I apply aadhar for two times but I don’t got it.Hence I have cancel my enrollment how is proceduer

  5. Hai, i got my enrollment number but it does not generate my aadhar number in online, it does not come to post also,what should i do? i still have only my enrollment number

  6. I can’t able to take eaadhaar from my system the web page opens i fill all the mandatory but its not opened but in others its opened nicely. Is there any software update required to do this my system operated with windows 7 with maximum screen resolution of 1024×768. Please guide me to resolve in this problem.

  7. My Aadhar number is linked with icici bank and i was getting LPG subsidy in icici bank. Then my new salary account opened in Kotak bank and My aadhar number got linked to Kotak bank, My lpg Subsidy started to coming in Kotak bank. Now i want to close Kotak bank Account due to job change and want to receive LPG subsidy in ICICI account. As my Aadhar number is already linked to icici bank, I am not able to Re-submit it.

    Now if i close my Kotak account, Then to which bank my aadhar numder will remain linked. How i can Relink my Aadhar numder to icici aacount.

    Please help me to resolve this issue.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *